Visionsplan klar for Energizone Midtthy
Visionsplanen for udviklingen af Energizonen Midtthy, der er den første prioriterede energizone i Thy, er nu vedtaget. Bliv klogere på, hvad det betyder for arbejdet med den grønne omstilling i kommunen.
Et lokalt kraftcenter, der leverer langsigtede klimaeffekter og potentielt skaber over 100 grønne arbejdspladser. Det er hovedessensen i den visionsplan for Energizone Midtthy, som kommunalbestyrelsen netop har besluttet at arbejde videre med.
Visionsplanen er lavet af Klimaalliancen Thy, og den beskriver, hvordan energizonen allerede i 2035 kan være et sted, hvor grøn energi, nye teknologier, erhverv og fremtidens landbrug smelter sammen. ”Med afsæt i landbrugets lokale ressourcer kan Energizone Midtthy blive til stedet i Thy, hvor klimaomstilling, erhvervsudvikling og grøn værdiskabelse bindes sammen i praksis”, står der i den.
Klimaalliancen Thy har igen vist sit værd og sat retningen for den grønne omstilling i Thisted Kommune. Visionsplanen gør det klart, at vi får brug for en stor fleksibilitet, når vi planlægger for den grønne omstilling, og det tager vi som kommune med os i det videre arbejde, siger Kris Yde, formand for Erhverv, Klima, Miljø og Teknikudvalget i forbindelse med vedtagelsen af planen.
Plan giver fælles udgangspunkt
Formålet med visionsplanen er at skabe et fælles udgangspunkt for det videre arbejde med Energizone Midtthy, både som konkret udviklingsprojekt og som model for den grønne omstilling i Thy. Med den færdige visionsplan har Thisted Kommune nu et solidt værktøj til det videre arbejde med at udvikle og give plads til større energiprojekter.
Visionsplanen beskriver, hvordan Energizone Midtthy - med afsæt i stedbundne ressourcer - kan udvikle sig til et lokalt kraftcenter, der både driver den grønne omstilling og tiltrækker erhverv og investeringer til Thy. Planen kortlægger både hvilke potentialer, der kan løftes i zonen OG den kommer med en række anbefalinger til, hvordan zonen kan realiseres gennem fysisk planlægning med hensyn til naboer, lokal forankring, natur, landskab, og samarbejde.
Mulighedernes land
Den beskriver bl.a. hvordan man i energizonen kan omdanne biomasse til varme og grønt brændstof og udnytte overskudsvarme til fjernvarme. Energizonen kan blive et sted hvor landbrugets udfordringer vendes til styrker, og hvor den grønne omstilling bliver motor for udvikling af vores lokalsamfund. Det skal fx ske ved at udnytte og værdiforøge restprodukter fra landbruget med grøn energi fra sol og vind, så der opstår nye muligheder for lokal erhvervsudvikling. Samtidig vil forsyningssikkerheden styrkes. Det samme vil landbrugets fremtid gennem lavere klimaaftryk, og ved at erhvervet bliver en del af de grønne værdikæder.
Visionsplanen giver dermed både projektmagere og lokalsamfund mulighed for at få et overblik over, hvilke tekniske anlæg, energianlæg og rekreative muligheder, der er potentiale for, og som man kan forvente kommer indenfor energizonen.
Det har været en super interessant opgave at samle de mange gode inputs fra Klimaalliancens partnere. Opgaven har givet både Klimaalliancen Thy og Thy Erhvervsforum blod på tanden i forhold til at skabe mest mulig lokal værdi ud af den grønne omstilling. Det er nemlig det Energizonerne skal kunne. De skal skabe vækst og arbejdspladser ud af den grønne energi, der kan produceres i vores område. Vi vil derfor fortsætte arbejdet med at inddrage lokalsamfundet og formidle arbejdet med Energizonen, siger Jens Mortensen, erhvervschef i Thy Erhvervsforum og som formand for Klimaalliancen Thy har han stået i spidsen for visionsplanen.
Samarbejde skaber succesen
Energizonen i Midtthy er placeret i et intensivt dyrket område med god adgang til infrastruktur og biomasse. Den blev i 2024 politisk prioriteret til at skulle udvikles som den første energizone i Thy, da området allerede har fået lagt den første brik med en lokalplan for et biogasanlæg. Målet er helt overordnet at samle energiproduktion og -forbrug i det sammenhængende system for at udnytte disse potentialer og symbioser.
Vi kender det første projekt, biogasanlægget der er på vej, men for at realisere de fulde potentialer i Energizonen kræves et stærkt samarbejde i årene frem. Det er vi klar til at indgå i. Vores fornemste opgave er at hjælpe lokalsamfund og erhvervsliv til at lykkes, men rammerne skal være på plads og derfor er vi glade for at se, at Thisted Kommune påtager sig planlægningsopgaven for Energizonen sideløbende med arbejdet med de andre klimaprojekter, der er i gang, fx den grønne trepart og planlægningen af fire energiprojekter, som fik lokal opbakning, siger Jens Mortensen.
Og han bakkes op af udvalgsformanden:
Nu har vi en solid, samlet visionsplan for området, og vi vil også fortsætte den tætte dialog med både det lokale erhvervsliv, projektudviklere og Klimaalliancen Thy. Der udvikles i øjeblikket mange nye klimateknologier, og der er et stort behov for at dele viden og udnytte synergier på tværs. Den opgave glæder vi os til at bidrage til, siger Kris Yde.
Der er ingen tidsbegrænset ansøgningsrunde forbundet med projekter til Energizone Midtthy. Thisted Kommune modtager løbende henvendelser og forespørgsler fra alle med interesse for at udvikle projekter i zonen.
Hvem er Klimaalliancen Thy (KAT)
KAT består af Thy Erhvervsforum, Thy Forsyning, Fjordland, Thisted Kommune, Dansk Industri- Thy/Mors, Thisted Varmeforsyning, Thy-Mors Energi og Hanstholm Havn.
Fakta om energizoner
Energizoner er større geografiske områder, der prioriteres til at indeholde fremtidens grønne energiteknologier som vindmølle-, solcelle- og biogasanlæg samt andre mere pladskrævende energianlæg.
Kommunalbestyrelsen besluttede i 2024, at Thisted Kommune skal arbejde med foreløbigt to energizoner. De ligger ved Hanstholm og ved Elsted i Midtthy.
Kommunalbestyrelsen besluttede primo 2025 at KAT skulle udarbejde visionsplanen for Energizone Midtthy.